5 produkti, kas daudziem šķiet kaitīgi, bet patiesībā tie ir veselīgi!

5 produkti, kas daudziem šķiet kaitīgi, bet patiesībā tie ir veselīgi!

Ola

Uzturā parasti lieto vistu, pīļu un zosu olas. Olā ir visas dzīva organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas. Olas baltums satur albumīnus (pārsvarā), globulīnus, lizozīmu, avidīnu. Olas baltumā un dzeltenumā ietilpst daudzas neaizstājamas aminoskābes. Olas dzeltenumā ir taukvielas, kas satur nepiesātinātās taukskābes, lecitīnu (8-10%), holesterīnu (1,7-2%). Uzturā svarīga nozīme ir lecitīna un holesterīna daudzuma attiecībai. Tā kā ar lecitīnu bagāts uzturs palīdz normalizēt tauku, arī holesterīna maiņu organismā un olās lecitīna ir daudz vairāk nekā holesterīna, tās ir ieteicams uzturlīdzeklis aterosklerozes profilaksē.

Rieksti

Rieksti pasaulē satopami plaša klāstā. Kaut arī rieksti ir bagāti ar kalorijām un taukiem, tomēr tie nesatur holesterīnu! Rieksti ir lielisks palīgs ceļā uz veselīgu uzturu! Tie stimulē smadzeņu darbību. Katram riekstam ir īpaša garša un tie lieliski papildina tavu ēdienkarti. Cilvēki dažkārt atsakās no riekstu lietošanas uzturā, kā iemeslu minot to, ka tie satur pārāk daudz tauku, bet kā jau zinam tauki iedalās “labajos” un “sliktajos” taukos. Rieksti satur labos taukus.

Šokolāde

Ļoti daudz cilvēku uzskata, ka saldumi ir kaitīgi. Šoreiz runājam par labumu, ko sniedz tumšā šokolāde. Lietojot tumšo šokolādi mērenās devās, ir vieglāk uzturēt slaidu ķermeņa formu, jo šokolāde uzlabo organisma vielmaiņu, tādējādi vieglāk patērējot uzņemtās kalorijas, kā arī pāris gabaliņi melnās šokolādes veicina svara krišanos. Melnā šokolāde satur vielas, kas uzlabo smadzeņu darbību, tādējādi veicinot koncentrēšanās spējas, kā arī atmiņas darbību, uzlabojot asinsrites plūsmu uz smadzenēm un apgādājot tās ar skābekli. Ja esi ieplānojis nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, tad lieto melno šokolādi pirms fiziskām aktivitātēm, jo tās sastāvā ir teobromīns, magnijs un hroms, kas apgādā organismu ar enerģiju.

Siers

Tiem, kas pieturas pie veselīga uztura shēmas, siers šķiet garšīgs, bet aizliegtais produkts. Gribiet ticiet, gribiet neticiet, bet tauki, kas ietilpst sierā, īpaši cietajos (Parmezāna), labvēlīgi iedarbojas uz organismu kopumā. Pievienojiet nelielu daudzumu parmezāna pie dārzeņu salātiem – olbaltumvielu porcija nekaitēs jūsu veselībai.

Makaroni

Visiem patīk šis vienkāršais un sātīgais ēdiens – makaroni ar dažādām mērcēm. Makaronos nav nekā kaitīga veselībai: galvenais pareizi izvēlēties un pagatavot mūsu makaronu izstrādājumus. Izvēlieties makaronus no cieto šķirņu kviešiem – tajos ir olbaltumvielas un šķiedrvielas, kas ļaus justies paēdušam ātrāk un uzturēt šo sajūtu ilgāk. Izvēlieties makaronus, kas pagatavoti no pilngraudu miltiem: baltajos miltos ir tikpat daudz kaloriju, bet daudz mazāk šķiedrvielu un olbaltumvielu. Cilvēkiem, kuri ikdienā nodarbojas ar sportu ieteicams ēst makaranus gatavojoties kādām svarīgām sacensībām.

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk