Apetīti rosinošas ķirbju maizītes ar brūnā cukura glazūru

Apetīti rosinošas ķirbju maizītes ar brūnā cukura glazūru

Maigas un garšīgas ķirbju maizītes ar riekstu pildījumu un cukura glazūru noteikti kļūs par jūsu ģimenes salduma cienītāju iemīļotāko ziemas kārumu.

Lai pagatavotu 16 – 18 maizītes, būs nepieciešams:
  • 0,25 glāzes ūdens
  • 1 ēdamkarote bez kaudzes sausā rauga
  • 1,5 glāzes piena
  • 250 – 300 g sviesta (mīklai un pildījumam vienādās daļās)
  • 0,5 glāzes cukura
  • 300 – 400 ml ķirbju biezeņa
  • 1,5 tējkarotes sāls
  • 5 – 5,5 glāzes miltu
  • 2 glāzes brūnā cukura
  • 0,5 tējkarotes rīvēta ingvera
  • 0,5 tējkarotes rīvēta muskatrieksta
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • 2 glāzes apgrauzdētu un sasmalcinātu valriekstu
  • 2,5 glāzes pūdercukura
PAGATAVOŠANA:
  • Sākam ar mīklu. Pagatavojam ķirbju biezeni, izcepot to cepeškrāsnī vai izvārot to. Tad atdzesējam un sablendējam.
  • Ņemam ceturtdaļu glāzes ūdens, ieberam tur sauso raugu, samaisām un ļaujam pastāvēt, līdz raugs ir pilnībā izšķīdis.
  • Nelielā katliņā savienojam 100 – 125 g sviesta un glāzi piena, sildām, līdz sviests pilnībā izkusis, tad pievienojam pusglāzi parastā cukura un nenoņemam no uguns līdz cukurs pilnībā izkusis. Ļaujam katliņa saturam atdzist.
  • Svarīgi, lai šķidrums būtu silts, bet ne karsts, pretējā gadījumā raugs nenostrādās.
  • Silto piena – cukura maisījumu ielejam izšķīdinātajā raugā, turpat pieliekam ķirbju biezeni un visu rūpīgi samaisām.
  • Pieliekam 5 glāzes miltu, sāli un iejaucam mīklu. Ja tā līp pie rokām, pakāpeniski pieliekam vēl pusglāzi miltu.
  • Ļaujam mīklai pastāvēt un mazliet uzrūgt. Ideālā gadījumā tai jāpalielinās tilpumā dubultā. Tam vajadzētu aizņemt 1 – 3 stundas.
  • Maizītes varat negatavot uzreiz. Pēc tam kad mīkla ir gatava, to var ielikt ledusskapī un cept nākamajā dienā.
  • Izrullējam mīklu taisnstūrī, biezumā mazliet lielākā par 1 cm.
  • Pildījumam sajaucam 100 – 120 g izkausēta sviesta, kanēli, ingveru, muskatriekstu. Tad pieliekam glāzi brūnā cukura. Pildījumu liekam uz mīklas, atstājot maliņas brīvas. Tāpat vienmērīgi izklājam sasmalcinātos riekstus. Tad mīklu sarullējam ruletē un nostiprinām malas. Izmantojot nazi vai šķēres, sagriežam mīklu 2,5 – 3,5 cm platos gabaliņos un liekam uz plāts ar griezuma vietu uz augšu. Apsedzam ar dvieli un atstājam uz pusstundu. Ja mīkla nākusi no ledusskapja, tad atstājam uz stundu, lai maizītes mazliet piebriest.
  • Tad liekam maizītes krāsnī, kas sakarsēta līdz 190 grādiem uz apmēram 20 – 25 minūtēm.
  • Izkausējam 50 g sviesta, pieliekam pusglāzi piena un vienu glāzi brūnā cukura. karsējam uz vidējas uguns, visu laiku maisot, līdz cukurs pilnībā izkusis. Ja ir palikuši cukura kunkulīši, masu izkāšam, tad liekam bļodiņā ar pūdercukuru un samaisām. Rezultātā iegūsim biezu puscaurspīdīgu glazūru. Kad ķirbju maizītes izņemtas no krāsns, ļaujam tām maliet atdzist kādas 5 – 7 minūtes un tad pārlejam tās ar brūnā cukura glazūru.
  • Svarīgi ir pārliet siltas maizītes, lai tās pilnībā iesūktu visu glazūru.

LAI LABI GARŠO!

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk