Armēņu maize matnakašs

Armēņu maize matnakašs

Mājās ceptas maizītes smarža vienmēr izraisa svētku sajūtu. Tad visa māja ietinas mājīguma un siltuma atmosfērā. Šodien piedāvājam jums tradicionālās armēņu maizes MATNAKAŠS recepti. Nosaukums radies no vārdiem “mat” – pirksts un “kašel” – stiept, ar pirkstiem izstiepta. Mīklu pirms cepšanas stiepj ar rokām, veidojot ovālu formu. Ar pirkstiem veido tradicionālus zīmējumus.

Pagatavot šo maizīti ir ļoti vienkārši, un tā iznāk neparasti garšīga, aromātiska, ar zeltītu kraukšķīgu garoziņu un gaisīgu porainu mīkstumu. Lai iegūtu tādu struktūru, ir svarīgi ievērot visus etapus rauga mīklas pagatavošanā. Mājās gatavotā armēņu maizīte lieliski papildinās jūsu pusdienas vai vakariņas.

SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA:
  • 100 ml silta ūdens pievienot cukuru, sauso raugu un tējkaroti miltu, visu samaisīt un atstāt 20 minūtes pastāvēt siltā vietā. Pēc noteiktā laika iesijāt atlikušos miltus, pievienot sāli.
  • Plaukstas iesmērēt ar augu eļļu un iejaukt mīklu. Tās struktūrai jābūt ļoti mīkstai un lipīgai, lai matnakašs izdotos porains.
  • Bļodu iesmērēt ar eļļu, likt tajā mīklu, apsegt ar dvieli un likt siltā vietā uz stundu. Kad mīkla apjomā pacelsies divas reizes, pārlikt to uz cepamā papīra, kas sasmērēts ar eļļu, apklāt ar pārtikas plēvi un atstāt uz 15 minūtēm.
  • Cepeškrāsni sakarsēt līdz 230 grādiem. Mīklai noņemt plēvi, stiepjot ar pirkstiem, izveidot ovālu formu, apmēram 1,5 cm biezumā. Ar pirkstu uzvilkt ornamentu. Apsmērēt maizīti ar eļļas un ūdens maisījumu. Ļaut mīklai atpūsties vēl 10 minūtes.
  • Cept 15 – 18 minūtes cepeškrāsnī tvaika programmā. Ja tādas nav, zem maizes krāsnī ielikt karstumizturīgu trauku ar 150 ml karsta ūdens.
  • Gatavo maizīti apslacīt ar ūdeni, apsegt ar dubulti pārlocītu dvieli un ļaut lēnām atdzist.
  • Pirms pasniegšanas maizi sagriezt vai pasniegt veselu, ļaujot katram nolauzt tik, cik vēlas. Runā, ka šī maizīte saglabājas svaiga veselas septiņas dienas. Taču parasti tā tiek apēsta tik ātri, ka šo apgalvojumu pārbaudīt neizdodas.

LAI LABI GARŠO!

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk