Atšķirība starp sodu un irdinātāju (cepamo pulveri)

Atšķirība starp sodu un irdinātāju (cepamo pulveri)

Pastāv vairāki irdinātāju veidi, kas padara izcepto gaisīgu. Visizplatītākie ir soda un konditorejas irdinātājs. Atšķirību starp tiem zin nedaudzi. Taču tā ir ļoti svarīga informācija, kuru nedrīkst ignorēt. Sodu pievieno izstrādājuma cepšanā, lai tas iegūtu mīkstumu. Taču ar vienu pašu sodu to nevar panākt. Tai ir jāpievieno etiķis, jo tad izdalās ogļskābā gāze, un tiek panākts vajadzīgais rezultāts.

Daži kulināri sodu nedzēš karotē, viņi to samaisa ar sausajiem produktiem, etiķi – ar šķidrajiem, bet, kad šīs divas masas savienojas, notiek reakcija. Lai šādā veidā pagatavotā mīkla izdotos un paceltos, jāzin precīza sodas un etiķa attiecība.

Irdinātājs – tas ir sodas, citronskābes, miltu un kartupeļu cietes maisījums. Pateicoties sodas un skābes reakcijai, mīklā uzkaršanas procesā izdalās gāzes burbulīši. Tas ir neitrāls līdzeklis, kuru var izmantot ar jebkuriem produktiem.

Kad receptē ir gan soda, gan irdinātājs

Ļoti bieži receptēs var sastapt gan sodu, gan irdinātāju. Arī mūsu lapā tādu netrūkst. Daudzi mums ir rakstījuši, ka acīmredzot tā ir bijusi drukas kļuda. Tomēr nē. Dabiski skābiem produktiem jāpievieno soda. Pirmkārt, ja cepiet ar kefīru, jogurtu, krējumu, medu un dažiem citiem produktiem. Taču ar to var būt par maz – šeit līdzēs irdinātājs.

Reizēm cepšanā ne soda, ne irdinātājs vispār nav vajadzīgi. Arī tā nav kļūda. Piemēram, kuļot olas baltumu, tāpat rodas gaisa burbulīši.

Ja šī informācija bija jums noderīga, padalieties ar saviem draugiem-kulināriem!

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk