TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

Mājās gatavots kečups – nav nekā garšīgāka un vērtīgāka mājas mērču vidū. To var pasniegt kopā ar gaļas ēdieniem, makaroniem un ceptiem kartupeļiem.
Mājas kečupiem ir tikai viena nopietna problēma – tie ir tik garšīgi, ka, ja esat nolēmis tos pagatavot ziemas krājumiem, ar dažām burciņām jums būs par maz.
Un, lai cik arī jūsu virtuvē nebūtu mērču un garšvielu, roka tā vien stiepjas pēc kečupa burciņas. Tas tik ātri un nemanāmi ienācis mūsu dzīvē, ka nu jau grūti iedomāties ikdienas vai svētku maltītes bez gardās tomātu mērces. Veikalā kečupu sen vairs nepērku, vienmēr to gatavoju pati. Šodien pastāstīšu, kā pagatavot tomātu kečupu tā, ka pirkstiņus aplaizīsiet! Te nu jūs noteikti zināsiet, kādas sastāvdaļas un cik daudz pievienosiet. Šīs mērces noteikti būs nekaitīgas jūsu veselībai.

Kečups ar āboliem un etiķi

Šis ir mūsu ģimenes visiecienītākais kečupa variants. Iespējams, tas kļūs arī par jūsu ģimenes labāko draugu.

SASTĀVDAĻAS:
  • 3 kg gatavu sarkano tomātu
  • 500 g ābolu
  • 3 gab. sīpolu
  • 1,5 ēdamkarotes sāls
  • 0,5 tējkarotes sarkano malto piparu
  • 1 tējkarote melno malto piparu
  • 1,5 glāzes cukura
  • 50 ml 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
  • Nomazgātiem tomātiem iegriežam krustu, aplejam ar vārošu ūdeni, atstājam uz divām minūtēm. Tad pārliekam bļodā ar ledainu ūdeni. Pēc piecām minūtēm ūdeni nolejam un tomātiem noņemam mizu. Tad tos sagriežam kubiņos.
  • Sīpolu nomizojam, noskalojam, sasmalcinām. Ābolus nomizojam, sagriežam kubiņos.
  • Visu liekam katlā, aplejam ar ūdeni tā, lai tas nosegtu dārzeņus. Sautējam 50 – 60 minūtes, līdz tie kļuvuši mīksti.
  • Uguni nogriežam, pagaidām, kamēr masa atdziest. Lejam to blenderī un sasmalcinām viendabīgā masā. Vai arī izberžam caur sietu.
  • Masu lejam atpakaļ katlā, pieliekam sāli, melnos un sarkanos piparus, cukuru. Liekam uz uguns, sautējam 5 – 7 minūtes, ik pa brīdim apmaisot, līdz masa sāk biezēt. Tad pielejam etiķi un samaisām.
  • Karsto kečupu lejam izkarsētās burkās, aizvalcējam. Burciņas liekam ar vākiem uz leju, sasedzam un ļaujam atdzist.
  • Brīnumgardais mājās pagatavotais kečups ir gatavs!
Biezais kečups ar cieti

Ja esat iecienījis biezu tomātu kečupu, piedāvāju pagatavot to ar cieti. Tā ir vienkārša recepte ar saldajiem pipariem un ķiploku, bet bez āboliem. Mērce iznāk vidēji asa, ar aromātiskām garšvielām, kuras varam pievienot pēc savas gaumes un patikšanas.

SASTĀVDAĻAS:
  • 1,2 kg tomātu
  • 2 saldie pipari
  • 5 – 6 daiviņas ķiploka
  • 1 ēdamkarote cietes
  • 2 tējkarotes sāls
  • 50 g cukura
  • 20 ml 9% etiķa
  • Garšvielas pēc garšas un vēlmēm – paprika, ķimenes, melnie pipari, krustnagliņas, lauru lapas.
PAGATAVOŠANA:
  • Tomātus atbrīvojam no mizas, kā aprakstīts iepriekšējā receptē. Burkas izkarsējam.
  • Tomātus sagriežam kubiņos, liekam katlā. Turpat liekam arī notīrītus un smalki sagrieztus saldos piparus.
  • Sautējam pusstundu, ik pa brīdim apmaisot. Daļu no katlā esošās sulas cauri sietam izlejam atsevišķā traukā.
  • Ļaujam masai atdzist, un sablendējam vai izberžam cauri sietam. Lejam atpakaļ katlā.
  • Notīrām ķiploku, ņemam gabalu tīras marles, liekam tajā ķiploku un garšvielas (izņemot sāli un cukuru). Šo maisiņu liekam katlā. Sautējam 20 minūtes. Piecas minūtes pirms beigām pieliekam sāli un cukuru, pielejam etiķi. Samaisām.
  • Ar putu karoti izņemam garšvielu maisiņu. Atdzisušajā sulā, ko pirms tam nolējām, izšķīdinām cieti un ielejam to karstajā kečupā. Visu pakarsējam uz mazas uguns vēl 5 minūtes.
  • Karsto mērci liekam burkās un aizvalcējam.
Tomātu un Kaukāza plūmīšu (aliču) kečups

Vēlaties kaut ko mazliet eksotisku? Pastāstīšu jums, kā pagatavot piesātinātu un aromātisku kečupu no Kaukāza plūmītēm – aličām.

SASTĀVDAĻAS:
  • Uz 1,5 litriem gatavā produkta:
  • 3 kg gatavu tomātu
  • 1 kg dzelteno Kaukāza plūmīšu
  • 4 sīpoli
  • 4 lieli āboli
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 150 g cukura
  • 80 ml 9% etiķa
  • Garšvielas pēc izvēles
PAGATAVOŠANA:
  • Tekošā ūdenī mazgājam ābolus, plūmītes, tomātus, notīrītos sīpolus.
  • Cepamā trauka apakšā liekam sīpolus un ābolus. Pa virsu liekam plūmes un tomātus.
  • Traukam liekam vāku un cepam cepeškrāsnī vidējā temperatūrā apmēram pusotru stundu.
  • Šajā laikā dārzeņi un augļi kļūs mīksti, miza pārplīsīs, bagātīgi izdalīsies sula. Visu izņemam no cepeškrāsns, sulu nolejam un mazliet padzisušos dārzeņus izberžam caur sietu.
  • Masai pieliekam sāli, cukuru un iemīļotās garšvielas. Liekam uz uguns un sautējam uz mazas uguns apmēram stundu. Piecas minūtes pirms beigām pielejam etiķi.
  • Gatavo kečupu lejam izkarsētās burkās, aizskrūvējam.
  • Piebilde: ja mērce iznāk pārāk šķidra, vārīšanās laiku varat pagarināt par pusstundu.

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk