Fakti par iebiezināto pienu

Fakti par iebiezināto pienu

Pēc dažādiem ziņu avotiem piena iebiezināšanas ideju piedāvāja francūzis Nikolā Appers 1810.gadā. Šis Parīzes konditors atklāja, ka, novārot sulas burku, tās saturs ilgi nebojājas. Bet pēc ilgiem eksperimentiem viņš noskaidroja, ka piens labāk uzglabājas cieši noslēgtās metāla bundžās, kuras pie tam, vārot neplīst.Tomēr šo izgudrojuma patentēja amerikānis Heils Bordens 1856. gada 19.augustā. 1850.gadā Bordens, izmantojot francūža ideju, radīja „gaļas sausiņu”, un 1851.gadā tika uzaicināts uz Londonas tirdzniecības izstādi. Atgriežoties viņš kļuva par liecinieku vairāku bērnu bojāejai, kas bija saindējušies ar nekvalitatīvu pienu no slimām govīm. No šī brīža Bordens sāka nodarboties ar piena iebiezināšanu.

1858.gadā ASV tika atvērta pirmā rūpnīca pasaulē, kas sāka ražot iebiezināto pienu, bet, sākoties Pilsoņu karam, šo produktu sāka ražot milzīgos daudzumos, lai apgādātu Ziemeļu karavīrus. Bordena pēckara slava ļāva viņam atvēr vēl vairākas rūpnīcas, plaukstošo kompāniju nodot dēliem, bet pašam mūža nogali pavadīt mazā Teksasas pilsētiņā, kura par godu viņam tika nosaukta par Bordenu.

Iebiezinātais piens, ko ražoja PSRS, tika fasēts metāliskās konservu bundžiņās ar balti-zili-gaišzilām papīra etiķetēm. Šis tēls no desmitgades uz desmitgadi bija tik pastāvīgs, ka vēl šodien to izmanto kā savdabīgu „brendu”. Pie tam eksistē vārītā iebiezinātā piena variācijas, kur tāpat tiek izmantots oriģinālā iepakojuma dizains, bet iekrāsots (pēc vārītā iebiezinātā piena krāsas) brūnganos toņos.

Ziemeļu un citu grūti sasniedzamu teritoriju apgādei iebiezinātais piens tika ražots 3l mētāla bundžās. Pie tam burkas forma un etiķetes dizains palika tāds pats. Padomju laikā karamelizētais (vārītais) iebiezinātais piens netika ražots, bet tika vārīts mājas apstākļos, visu bundžiņu vārot ūdes peldē vairākas stundas. Iztvaikojot ūdenim, bundžiņas parasti pārsprāgst.

Galvenais iebiezinātā piena (gan parastā, gan vārītā) kvalitātes rādītājs ir tauku un mitruma procentuālais sastāvs, kam pēc Valsts Standartiem bija jābūt attiecīgi ne zemāk par 8,5% un ne augstāk par 26,5%. Iebiezinātā piena izgatavošanā pieļaujams izmantot tikai dabīgos piena taukus, augu izcelsmes taukus izmantot ir aizliegts.

Vēlies saņemt paziņojumus par noderīgo un interesanto?


Raksti par tēmām

Veselība

Veselība

Lasīt vairāk
Uzturs un diētas

Uzturs un diētas

Lasīt vairāk
Receptes

Receptes

Lasīt vairāk
Skaistumkopšana

Skaistumkopšana

Lasīt vairāk
Ģimene un attiecības

Ģimene un attiecības

Lasīt vairāk
Interesanti

Interesanti

Lasīt vairāk
Grūtniecība

Grūtniecība

Lasīt vairāk